ZEYTİN
BAHÇESİNDE UYGULANAN KÜLTÜREL VE TEKNİK İŞLEMLER
GÜBRELEME
Zeytin ağacı gelişme
başlangıcı ve çiçeklenme dönemi olan Mart- Mayıs
ayları ile çekirdek sertleşmesi dönemi olan Temmuz
aylarında daha fazla besin maddesine ihtiyaç duyar. Bu
gibi tesislerin Şubat Mart aylarında gübrelemesi
gerekmektedir. Gübre uygulamalarında azot, fosfor ve
potasın hepsi birden verileceği gibi fosfor ve potasın
tümü, azotun ise 2/3'ü Şubat-Mart'ta 1/3'ü de sonbaharda
uygulanır.
ZEYTİNCİLİKTE SULAMA
Ülkemizde 800 bin
hektarlık alanda zeytin tarımı yapılmakta, bunun ancak
%75'i sulama imkânlarına sahip az meyilli veya düz
arazilerde geri kalanı da fazla meyilli,
sulanamayan araziler üzerindedir. Zeytinde verimi
etkileyen önemli hususlardan birisi de topraktaki
mevcut rutubetin muhafazasıdır. Bunun için alınacak
tedbirler şunlardır:
1. Meyilli arazilerde
toprağın daha fazla su tutmasını sağlamak, erozyonu
önlemek için uygun tipte teraslar yapmak,
2. Sulama imkanı olmayan
zeytinliklerde toprakta daha fazla su depolanmasını
sağlamak ve toprak rutubetini muhafaza etmek üzere
toprak işleme ve yabani ot mücadelesine önem verilir.
3. Mümkün olan yerlerde
zeytinliklerin sulanması.
Zeytin yıl içersindeki
tüm gelişme dönemlerinde topraktaki nem eksikliğine göre
çeşitli tepkiler gösterir. Bunları gidermek için ihtiyaç
duyduğu dönemlerde sulamak gerekir. Bu da çiçeklenme
sonu ile meyvede renk dönüşümü aşamaları arasındaki
dönemdir. Özellikle çekirdeğin sertleştiği dönemdir. Bu
dönemde sulama yapılırsa ürün miktarı arttığı gibi
ürünün sofralık değeri de yükselir.
ZEYTİNCİLİKTE
BUDAMA
Sulama kadar
budama da verime yönelik uygulanan kültürel işlemlerden
birisidir. Zeytin ağacının gençlik, olgunluk ve yaşlılık
dönemlerine ait muhtelif safhalarında farklı budama
sistemleri uygulanır. Bunlar şekil, mahsul ve
gençleştirme budamaları olarak değerlendirilirler. Şekil
budaması, fidanın mümkün olduğu kadar kısa sürede
şekillenip geliştirilerek meyveye yatmasını sağlamak
için yapılır. Ağacın ilerideki tacını bu safhada
oluştururuz. Bu da tek gövde 3-4 anadallı vazo şeklinde
uygulanır. Zeytin
dalları güneş yakmasına çok hassastır. Sert budama
anadalları güneş ışığına maruz bırakır. Güneş
yakmasından da korunmak üzere dallar üzerinde iyi bir
yaprak örtüsü teşekkül ettirilmelidir. Gelişmeyi
yavaşlatacak aşırı kesimden kaçınmalıdır. Fidanlıklarda
ve genç tesislerde ilk yıl; çatıyı teşkil edecek ana
dalları oluşturmaya yönelik seyreltmeler yapılır ve
gövde üzerinden ve ayrıca dipten çıkan kuvvetli dip
sürgünleri temizlenir. Daha sonraki yıllarda tacın
dengesini bozan birbirine yakın, üst üste binmiş
gereksiz dallar uygun şekilde kesilir. Bu işlem yazın
yapılabildiği gibi kışın da yapılabilir.
Verimlilik
devresindeki budamaya mahsul budaması denilmektedir.
Amaç tacın yaprak odun oranı açısından dengede
tutulması suretiyle yeşil aksamın daha iyi
havalanmasını, güneşlenmesini temin etmek suretiyle
verimliliğin devamı sağlanmaktadır. Mahsul budamasında
esas gaye, mahsulün bol olduğu zaman ürünün fazlasının
biraz seyreltilmesidir. İki yılda bir dolu yılına
girerken yapılan budamanın yanında. her yıl yapılanı
verim yönünden en iyisidir. Budama ilkbaharda
yapılmaktadır. Soğuk tehlikesi yüksek olan yerlerde
şiddetli soğuklar geçtikten sonra budama yapılmalıdır.
Bol su ve gübre bulan ağaçlar hafif bir şekilde
budanmalıdır ki, aşırı kuvvetli sürgün teşekkül etmesin.
Bu kuvvetli sürgün verimsizliğe sebep olur. Suyun ve
gübrenin yetersiz olduğu, hastalık ve zararlılar tesiri
ile zayıf düşmüş ağaçlar çok sert olarak budanmalıdır.
Yaşlanmış ağaçlarda odun aksamı artar. Yeşil görünüm
kaybolur. Sürgün faaliyetleri azalır. Zeytinde kendini
yenileme gücünün fazla oluşu nedeniyle gençleştirmeye
gidilmelidir. Gençleştirme anadal seviyesinde, gövde
seviyesinde ve dipten olacak tarzda yapılır. Odunlaşmış,
çıplaklaşarak uzamış ve sadece uç kısımlarında az
miktarda ürün alınabilen ana dallara sahip ağaçlarda
tacın yeniden verilendirilmesi için bu ana dalların
ortadan kaldırılması gerekir. Dallar gövdeye
bağlandıkları noktanın 30-40 cm üzerinden kesilir. Bu
kesim ya periyodik yapılır veya anadalların hepsi tümden
çıkartılırlar. Gövde seviyesinden yapılan gençleştirmede
anadallar ve gövdenin bir kısmı verimden düşmüş ise bu
yöntem uygulanır. Aşı noktasının yeri bu kesimde
önemlidir. Kesim bunun altından yapılırsa, tekrardan
aşılama söz konusudur. Bunların dışında bir de
verimden tamamen çıkmış ağaçlarda herhangi bir
gençleştirmeye gitmeden yanında veya sıra aralarında
yeniden fidan dikerek plantasyon yenilenir.
Gençleştirmenin başarılı
olabilmesi için alınması gerekli tedbirler; bakımsız
kalmış topraklar takviye edilir. Erozyon ve hayvan
zararı önlenir. Taban suyu problemi halledilir. Kesim
yerleri koruyucu bir madde ile kapatılır. Çeşitli
seviyelerde uygulanan gençleştirmelerde ilk yıl teşekkül
eden sürgünlerin hepsinin gelişmesine müsaade
edilmelidir. İkinci yıl bunun %50'si çıkartılır. Daha
sonraki yıl ise hangi şekilde bir taç verilecekse ona
göre 1-2 veya 3 gövdeli olarak fidan şekillendirilir.
Gerekli bakım tedbirleri ile yapılan uygun gençleştirme
budaması neticesinde ağaç yenilenmiş olur. Ürünün
kalite ve miktarı da böylece yükselmiş olur.
ZEYTİNCİLİKTE HASAT
Hasat üretim masrafları
içerisinde %50-60’lık bir pay ile en önemli maliyet
unsuru durumundadır. Zeytin sofralık veya yağlık olarak
değerlendirildiği için hasadı da iki ayrı periyotta
yapılmaktadır. Yeşil zeytin hasadında renk
sarımsı-yeşile döndüğünde yapılır. Dokusu sertliğini
biraz yitirmiş, normal iriliğini almıştır. Zaman olarak
Eylül- Ekim'dir. Zeytinler siyah olarak hasat edilecekse
çeşide has rengin alınması beklenir. Fazla gecikme
danede yumuşamaya neden olur. Hasad Kasım-Aralık'ta
yapılır. Yağlık zeytinler ağaçta yeşil meyve
kalmadığında, yağ oranının maksimum seviyeye çıktığı
zaman toplanır. Hasat zamanı pratik olarak tespit
edilebilir. Mevsim durumuna göre yağış, fırtına, soğuk
ve don zararı söz konusu ise ayrıca zeytin sineği zararı
söz konusu ise erken hasat edilebilir. Meyvemsi bir tad
isteniyor ise yine erken hasat söz konusudur. Hasat
yöntemleri; elle sıyırma, silkme, sarsma, çırpma,
sırıkla indirme şeklindedir. Son zamanlarda hasat
makineleri da kullanılmaya başlanmıştır. Ürün kalitesi
yönünden en iyi hasat şekli ürünü elle sıyırmadır.
Deneyimli personelce olursa randıman yükselir. Hasat
sepete, torbaya veya sergi üzerine yere sıyrılabilir.
Sırıkla yapılan hasatta dalların ve filizlerin
kırılması, kanserli bölgelerde bulaşma ve müteakip yılın
ürününün zarar görmesi gibi olumsuzluklar söz konusudur.
Eğer zorunlu olarak sırık kullanacaksak sırık üzerine
bez veya benzeri malzeme sarılmalıdır. Vuruş şekli içten
dışa doğru olmaktadır.
Kayıpların önlenmesi ve randımanın artırılması için
mekanik hasada geçilmiştir. Elle kullanılan basit
taraklarla randıman %20 artmıştır. Küçük bahçelerde ve
büyük makinelerin giremeyeceği plantasyonlara düşük
maliyetli basınçlı hava ile çalışan taraklar, sarsıcılar
ve çırpıcılar sokarak hasat edilebilir. Sarsıcı
makinelerin iş randımanını artırmak için danelerin
kopmasını kolaylaştırıcı kimyasal maddelerle çalışma
yapılmaktadır. Çeşitli yöntemlerle hasat edilen
zeytinlerle birlikte yaprak ve filizlerde dökülür.
Daneden bunların elle ayrılması zaman kaybına neden
olur, bunun için elek ve temizleyiciler
kullanılmaktadır.
ZEYTİN HASTALIKLARI
ZEYTİNLERDE HALKALI
LEKE HASTALIĞI
Hastalık
etmeni, kışı yere dökülen veya ağaç üzerinde kalan canlı
ve kurumuş hastalıklı yapraklarda geçirir.
Ege bölgesi kıyıları
ilk ve sonbaharda genellikle yağışlı geçtiğinden
hastalığın gelişmesine uygundur. İç kısımlarda ise,
kuytu su tutan yerler, hava ve güneş alamayan sık
dikilmiş, budanmamış zeytinlikler hastalığın görülmesi
için uygun ortamlardır. Fazla azotlu ve çiftlik gübresi
kullanılması hastalığın artmasına neden olur. Ilk
belirtileri ilkbaharda yaprakların üst yüzeylerinde
yuvarlak noktalar şeklindeki lekelerdir. Bu görünüm
nedeniyle hastalığa halkalı leke hastalığı adı verilir.
Yapraklar fonksiyonlarını tam yapamadıklarından az meyve
tutumuna ve meyvelerin erken dökülmesine neden olurlar.
Epidemi yıllarında yaprakların tamamının
dökülmesiyle ağaçlar çıplak kalabilirler. bu durumda
kuvvetten düşen ağaçlarda sürgün ve ince dallar
kuruyabilir. Özellikle sulanan, nemli ve ağır
topraklarda ve denize yakın zeytinliklerde hastalığa her
yıl rastlanılmaktadır.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
a. Taban arazide, ağır
ve su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde
zeytinlik tesis edilmemelidir.
b. Su tutan arazilerde
tesis, drenaj kanalları açılarak su akıtılmalıdır.
c. Gübreleme ve sulama
tekniğine uygun yapılmalıdır.
d. Ağaçlar havalanacak
ve ışık alacak şekilde budanmalıdır.
e. Yere
dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya derince
sürülerek toprağa gömülmelidir.
f. Dayanıklı
çeşitlerin yetiştirilmesine çalışılmalıdır.
Kimyasal
Mücadele
Bölgelere göre
değişik zamanlarda yapılır.
Marmara
Bölgesinde;
1. İlaçlama:
Ekim ayının ilk yarısında,
2. İlaçlama:
Nisan ayının ilk yarısında,
Akdeniz
Bölgesinde;
1.
İlaçlama: Kasım veya Aralık ayında,
2.
İlaçlama : Mart ayının ilk yarısında,
3. İlaçlama:
Nisan ayının ilk yarısında,
Ege
Bölgesinde;
1. İlaçlama:
Zeytinler sürgün vermeden önce Şubat ayında
2. İlaçlama:
Zeytinler çiçek açmadan önce nisan ayında yapılmalıdır.
Kullanılacak
ilaçlar ve dozları
Etkili maddenin adı
Formülasyonu
ve yüzdesi
|
Dozu (100 lt suya preparat) |
Bakır sülfat 99.5
+ Bordo Bulamacı |
1500 gr (1. ilaçlamada) |
Sönmemiş kireç |
750 gr |
Bakır sülfat 99.5
+ Bordo Bulamacı |
1000 gr (2. ilaçlamada) |
Sönmemiş kireç |
500 gr |
Bakır oksiklorür 50 |
400 gr |
Bakır oksit 50 |
400 gr |
ZEYTİN
DAL KANSERİ
Zeytin dal kanseri,
zeytin ağacının gövde, dal ve sürgünlerinde değişik
büyüklükte ur ve siğiller şeklinde görülür. Bunların
büyüklüğü, etmenin bulaştığı yara büyüklüğü ile
orantılıdır. Senelik sürgünlerde siğiller küçük ve
yuvarlaktır. Hastalık etmeni bir yara parazitidir.
Bitkiye. budama, sırıkla hasat, don ve dolu
çatlaklarından oluşan yaralardan giren bakteri, 2-3 ay
içinde yara yerlerinde yeni ur ve siğiller
oluşturmaktadır. Bu ur ve siğillerden dolayı ağaç,
topraktan besi maddesi almayarak kurur.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
1. Sık sık don olayının
meydana geldiği yerlerde zeytin üretimi yapılmamalı,
2. Kanserli fidanlarla
zeytinlik tesis etmemeli,
3. Aşı kalemlerini
kansersiz zeytinliklerden almalı,
4. Kanserle bulaşık
zeytinliklerde, budama işleri rutubetli ve yağışlı
günlerde yapılmamalı,
5. Kompoze gübre
verilmeli,
6. Sırıkla hasat
yapılmamalı,
7. Kanserle bulaşık
zeytinliklerde budama işlemi, Temmuz- Ağustos aylarında
yapılmalı,
Kimyasal
Mücadele
1.
İlaçlama: Aralık sonunda,
2.
İlaçlama: Şubat sonunda,
3.
İlaçlama: Nisan ayında,
4. İlaçlama: Eylül
ayında, Bordo bulamacı uygulanarak yapılmalıdır.
Etkili maddenin adı
Formülasyonu
ve yüzdesi
|
Dozu (100 lt suya preparat) |
Bakır sülfat 99.5
+ Bordo Bulamacı |
2000 gr (1., 3. ve 4. ilaçlamada) |
Sönmemiş kireç(CaO) |
1000 gr (1. ilaçlama) |
Bakır sülfat 99.5
+ Bordo Bulamacı |
1000 gr (2. ilaçlamada) |
Sönmemiş kireç |
500 gr |
ZEYTİN ZARARLILARI
Türkiye dünya zeytin
üreticisi ülkeler arasında ağaç sayısı ve zeytinyağı dış
satımı açısından 4, sofralık zeytin üretiminde ise
İspanya’dan sonra 2. sırada yer almaktadır. İklim ve
yetiştirme koşulları, periyodizite hastalık ve
zararlılar zeytin üretimini büyük ölçüde
sınırlamaktadır.
ZEYTİN SİNEĞİ
Larvası meyve etinde
galeriler açarak beslenir ve özellikle salamuralık
çeşitlerin salamuralık özelliklerinin azalmasına ve
yığın asitliğinin yükselmesine neden olur.
Mücadelesi
Meyvelerde vuruk görülür
görülmez ilaçlamaya geçilir. Kültürel mücadele Kurtlu
meyvelerin toplanması öğütlenmektedir.
ZEYTİN GÜVESİ
Zararlının larvası
yaprak, çiçek ve meyvede zarar yapar meyve tutumunu
engeller.
Kimyasal Mücadele
Yaprak dölüne ve meyve
dölüne karşı ilaçlama yapılır.
ZEYTİN KARA KOŞNİLİ
Larva ve ergin
dönemlerinde ağacın öz suyunu emerek beslenir. Koşnilin
yoğunluğu arttıkça, yaprak ve meyve dökümleri ile
dallarda kurumalar başlar.
Kültürel Mücadele
Koşnil genelde
kuvvetli ağaçlarda daha az zararlı olduğundan zayıf
düşmüş ağaçların kuvvetlendirilmesi zorunludur.
Biyolojik Mücadele
Doğadaki
mevcut faydalı türler koşnili %50'nin üzerinde kontrol
edilebiliyorsa ilaçlama yapılmamalıdır.
Kimyasal Mücadele
Zararlıya
karşı kış ve yaz ilaçlamalarından biri yapılmalıdır.
Kaynak: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Sitesi
Sayfa Başı
Önceki
Sayfa |